
Cumhurbaşkanı, Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin öğrencilere ve öğretmenlere başarılar getirmesi temennisinde bulundu. Şehit öğretmenler Şenay Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz başta olmak üzere tüm eğitim şehitlerini rahmet ve minnetle anarak, hayatını kaybetmiş tüm öğretmenlere Allah'tan rahmet diledi.
Eğitim külliyesinin İstanbul'a, öğrencilere ve öğretmenlere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı, burada eğitim alacak gençlerin gelecekte önemli roller üstleneceğini ve büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında faydalı görevler üstleneceklerine inandığını belirtti. Külliye bünyesinde 345 derslik, 88 laboratuvar, 33 destek eğitim odası, 11 iş sağlığı ve güvenliği odası, 11 revir, 1000 kişilik 2 konferans salonu, 500 kişilik kütüphane, 2 kapalı spor salonu, 8 basketbol sahası ve 2 suni çim futbol sahası yer alıyor.
Ayrıca külliye içinde, bilim ve sanat merkezi bünyesinde Türkiye'nin en büyük planetaryumu da hizmete açıldı. 350 metrekare oturum alanı ve uzay gözlem kulesine sahip bu merkezle, eğitimden bilime, sanattan spora geniş bir öğrenim üssü kazandırılmış oldu.
Cumhurbaşkanı, eğitim alanında yapılan yatırımlara da değinerek, 2002 yılında eğitime ayrılan bütçenin 7,5 milyar lira olduğunu, bugün ise bu rakamın 2 trilyon 186 milyarı aştığını belirtti. Derslik sayısının 367 binden 735 bine çıkarıldığını, 820 bin öğretmenin atandığını, böylece mevcut öğretmenlerin yüzde 80'inin görevine başlatıldığını ifade etti.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına ders kitaplarının ücretsiz dağıtıldığını ve bugüne kadar yaklaşık 4 milyar kitabın öğrencilere ulaştırıldığını belirten Cumhurbaşkanı, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek adına Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun tekrar çıkarıldığını hatırlattı.
Öğrencileri bağımlılık yapan kötü alışkanlıklardan koruma konusuna da vurgu yaparak, tütün, alkol ve uyuşturucu başta olmak üzere zararlı alışkanlıklara karşı mücadelede kararlılık vurgulandı. Dijital mecraların daha sıkı denetleneceği ve kullanımına yaş sınırı getirilmesi gibi düzenlemelerin değerlendirildiği belirtildi.
Eğitim alanındaki yeni gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemek için Millî Eğitim Akademisi'nin kurulduğunu ve 2025 yılında Akademi Giriş Sınavı ile öğretmen adaylarının kabul edileceğini açıkladı. Ayrıca 1381 engelli öğretmenin atanacağını müjdeledi.
Son olarak, Türkiye'nin eğitim alanındaki başarısına değinerek, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporuna göre Türkiye'nin son 20 yılda matematik ve fen bilimleri alanında performansını istikrarlı şekilde artıran dört ülkeden biri olduğunu ve uluslararası sıralamalarda önemli yükselişler kaydedildiğini belirtti.